http:
Report bug

Please help us to describe the issue so we can fix it asap.

Cancel
Kembar Siang (2011) Full Movie

Kembar Siang (2011) Full Movie

Feb. 24, 2011 (Malaysia) N/A
Your rating: 0
9 2 votes

Video trailer

Images

Director

Director

Cast

Synopsis

Mengisahkan tentang kehidupan Awal dan Awi sepasang kembar seiras. Awal abang dan Awi adik. Awal normal tetapi Awi sedikit terencat dan lurus bendul kerana pernah mengalami demam panas. Tetapi Awi mempunyai daya ingatan dan kemahiran mengira yang luarbiasa dan sering memberi tuisyen kepada Mazli dan Izan, anak sekolah yang sering menemaninya. Awal dan Awi mewarisi rumah dan kedai runcit peninggalan arwah bapa mereka Haji Sabran. Pengurusan kedai runcit itu dilakukan oleh mereka berdua: Awal jadi bos dan Awi jadi pekerja.

Kedai runcit Awal dan Awi mempunyai saingan dengan sebuah lagi kedai runcit di seberang jalan milik Pak Din Duda. Tapi Awal dan Awi telah dipesan oleh arwah bapa mereka bahawa dalam berniaga mesti sentiasa jujur dan mesra pelanggan. Ini berbeza dengan sikap dan perangai Pak Din Duda yang sentiasa mencari peluang untuk mengaut keuntungan. Pak Din Duda yang sudah tiga kali menduda mempunyai seorang pekerja, Mak Yam. Tetapi Mak Yam tidak dibayar gaji tetap, tetapi dibayar komisyen pada setiap jualan. Mak Yam mendapati komisyennya sangat sedikit. Kedai Pak Din Duda tidak dikunjungi ramai pelanggan kerana barang-barangnya yang sedikit dan harganya pula mahal.

Pak Din Duda melihat Awi yang rajin dan mahu Awi bekerja di kedainya kerana dia sendiri lebih suka berehat dari bekerja. Pak Din Duda pujuk Awi dan berjanji akan carikan gadis cantik jadi isteri Awi. Tetapi rahsia Pak Din Duda terbongkar bila dia sendiri tak dapat membezakan yang mana Awi dan yang mana Awal. Kadang-kadang dia terlepas cakap pada Awal yang disangkanya Awi.

Ani, teman wanita Awal tidak tahu boy-friendnya mempunyai adik kembar seiras. Ani tergamam bila melihat Awal yang dikenali sebagai taukeh, bos atau pengurus kedai, tiba-tiba mengangkut tong gas, membawa barang dapur atas motorsikal roda tiga dan memarut kelapa. Ani syak Awal cuba berselindung dan menipunya.

Seorang penagih dadah yang masuk mencuri di rumah Awal dan Awi juga tergamam dan menjerit bila mendapati Awi yang sedang tidur di dalam bilik berada di warung luar rumah waktu dia mahu melarikan diri. Di waktu yang lain budak yang sama menjerit ketakutan bila Awi yang masuk ke toilet di belakang kedai runcit tiba-tiba mendekatinya dari depan sewaktu dia mencuri makanan ringan di dalam kedai.

Sekalipun Awal dan Awi kembar seiras, tetapi mereka mempunyai beberapa kelainan dari segi minat dan citarasa. Awal suka keluar malam bawa girlfriend, Ani makan-makan dan menonton wayang. Awi takutkan gelap dan bila malam terus tidur. Awi ada kereta tetapi Awi lebih selesa dengan motorsikal roda tiga yang diubahsuai dan mempunyai gear reverse. Awi pula jika memandu kereta dalam gear reverse sahaja. Awi diperkenalkan kepada Ani oleh abangnya dan dia terpikat melihat kejelitaan Ani. Awal jadi serba salah.

Awal memujuk Ani supaya berkahwin dengan Awi. Ani merajuk dan membawa diri. Apakah kesudahannya? Saksikan di pawagam, filem terbitan Metrowealth Movie Production “Kembar Siang” di pawagam berhampiran anda.

Original title Kembar Siang
IMDb Rating 5.3 6 votes

Similar titles

Kami The Movie (2008) Full Movie
A Dog’s Purpose (2017) Full Movie
Strawberi Cinta (2012) Full Movie
Upin Dan Ipin: Jeng Jeng Jeng! (2017) Full Movie
7 Petala Cinta (2012) Full Movie
Suamiku Encik Perfect 10 (2015) Full Movie
Tokak (2013) Full Movie
Kuola Kumal (2016) Full Movie
Rasuk (2011) Full Movie
Esok untuk siapa (1982) Full Movie
Baik Punya Cilok (2007) Full Movie
Cinta Luar Biasa (2004) Full Movie

Version 1.3.1